Nicholas Winton – síla lidskosti

V úterý 14. listopadu 2023 se žáci prvních a čtvrtých ročníků zúčastnili výchovného pořadu v kině Hvězda s názvem Nicholas Winton – síla lidskosti. Zhlédli působivý polohraný dokument o Angličanovi, který bez nároku na odměnu a pochvalu zachránil svým věcným a obětavým přístupem životy 669 československých dětí, jejichž rodiny byly ohroženy těsně před 2. světovou válkou nacistickou agresivní politikou v protektorátu Čechy a Morava. Seznámili se s dalšími filmovými materiály, zejména z doby, kdy byla objevena „kniha výstřižků“ a hrdinství Nicholase Wintona bylo po letech zveřejněno a oceněno. V závěrečné besedě jim zvídavé dotazy odpověděl organizátor pořadu a spolutvůrce filmu Zdeněk Tulis, který se s Nicholasem Wintonem znal osobně.

Z postřehů našich žáků:

Tobias Tatýrek: Překvapilo mě, že transportoval děti ještě před válkou, jako kdyby viděl do budoucnosti a věděl, co je čeká. Zaujala mě chytrá taktika od gestapa – nasadit na Nicholase hezkou blondýnku (špionku).

Ondřej Vrtěl: Byl to strhující příběh o záchraně židovských dětí z Československa několik měsíců před začátkem 2. světové války. Zaujalo mě, že si pořídil hlavičkový papír a razítko a začal úřadovat – vypadalo to, že zastupuje mezinárodní společnost.

Jiří Řezníček (Vítězslav Nezvalovič): Bylo to překrásné a bylo toho dost. Možná že Winton nepřijde, že přijde jiný host.

Jan Zůbek: Zaujalo mě to, jak byl schopen odhadnout, že dříve nebo později začne válka.

Matěj Šejba: že se dožil 106 let

Marek Otáhal: že byl schopen řídit ve 100 letech

Michal Novák: že uspořádali televizní show, do které pozvali některé ze zachráněných dětí

Aleš Dulovecz: Je jedno, kolik vám je let. Ochota a síla pomáhal je v každém z nás, jen se jí nesmíme bát.

Vlastimil Hrabovský: Když jsem poprvé slyšel, na co vlastně jdeme, myslel jsem, že si dopřeju 2 hodiny spánku v sedačce místního kina, ale nakonec jsem se účastnil zajímavého promítání o zajímavém muži a zajímavé besedy se zajímavým přednášejícím.

Václav Libosvár: Včera se naše třída ročníky zúčastnila dokumentárního filmu o Nicholasi Wintonovi, který zachránil 669 židovských, českých a slovenských dětí před nacisty z německé říše. Nicholas Winton zrealizoval a zaplatil celkem 8 transportů z Prahy do Anglie, kde na tyto děti čekali jejich adoptivní angličtí rodiče. První transport se uskutečnil 15. března 1939, v den, kdy nacisté obsadili Československo. Poslední transport proběhl v polovině srpna téhož roku. Devátý plánovaný transport již Nicholas nestihl, protože začala druhá světová válka. Díky tomuto dokumentárnímu filmu jsem uvědomil, že pomoct můžeme vykonat v každé situaci a žádná situace není bezvýchodná. 

Jakub Fojtík: Je to opravdu hrdina, zachránil téměř 700 dětí, což nezvládne jen tak někdo.

Štěpán Moravec: Hodně se mi líbil konec, jelikož tam bylo zachyceno setkání zachráněných dětí s Nicholasem Wintonem.

Michal Kašpařík: Bylo fascinující to vidět a období války bylo opravdu těžké, ale díky Nicholasi Wintonovi, který zachránil tolik dětí, bylo aspoň trochu světlejší a my mu děkujeme.

Karel Fousek: Dozvěděli jsme se, že zachránil 669 dětí před smrtí a pomáhal, kde se dalo. Doporučuji všem, aby se podívali na dokument, a zjistili, jaký byl Nicholas Winton hrdina.

Nicholas Winton
Nicholas Winton – kino Hvězda 15. 11. 2023
Nicholas Winton – kino Hvězda 15. 11. 2023