Seminář – Math4U – propojení matematické a digitální gramotnosti ve výuce i testování

Dne 26. 4. 2023 proběhl seminář pro učitele matematiky – Math4U – propojení matematické a digitální gramotnosti ve výuce i testování v rámci projektu Implementace krajského akčního plánu v Olomouckém kraji II (IKAP OK II).

Lektoři z VŠB-TU Ostrava RNDr. Petra Vondráková a Ph.D. a doc. Ing. Petr Beremlijski, Ph.D. prezentovali portál Math4U, který lze velmi dobře uplatnit v matematice, popřípadě v technických předmětech. Portál se skládá z pěti hlavních sekcí – Student, Student Easy, Třída, Učitel a Test4U. Aplikace pracují s databází 5 900 otázek s výběrem odpovědí, které rovnoměrně pokrývají celé středoškolské učivo matematiky. Portál, všechny aplikace i databáze otázek jsou k dispozici v pěti jazycích – angličtině, španělštině, češtině, polštině a slovenštině.

Účastníci semináře si vyzkoušeli připravené tréninkové interaktivní hry v části Student a Student Easy. Hlavní důraz byl kladen na část Teacher new, přípravu HTML testů a jejich vyhodnocení. Zpestřením byla přednáška „Je to padělek?“, která demonstrovala využití matematických metod (radioaktivního datování) k určení stáří předmětů.

Na závěr semináře proběhla diskuse nad různými možnostmi využití Math4U ve výukovém procesu. Tímto způsobem lze zatraktivnit výuku matematiky a přiblížit ji žákům. Portál jim nabízí aplikace pro procvičování celé středoškolské matematiky a učitelům efektivní nástroje pro tvorbu testů a písemek.

https://math4u.vsb.cz/cs