Exkurze S3 PILANA Hulín

Žáci 3. ročníku oboru strojírenství a kariérová poradkyně Ing. Keclíková se 4. 11. 2022 zúčastnili odborné exkurze do firmy PILANA Karbid s.r.o. v Hulíně.

Zaměstnanci jim ukázali moderní strojírenskou firmu, zaměřenou na výrobu a servis kovoobráběcích nástrojů z karbidu a také držáků nástrojů používajících VBD. Firma působí v moderní ekologické budově se střechou osázenou bylinkami, vytápěna je odpadním teplem vzniklým při výrobě v hale na nejmodernějších strojích.

Žáci viděli, že se ve škole učí to, co se v praxi opravdu používá a je potřeba znát.

Děkujeme panu Marku Stratilovi za organizaci exkurze a všem zaměstnancům za ochotu a vstřícnost, kterou našim žákům věnovali!

https://www.pilanakarbid.cz/cs/

Exkurze třídy S3 do firmy PILANA Hulín – zprávy žáků

Třída paní Ing. Keclíkové se dne 4. listopadu 2022 zúčastnila exkurze do firmy PILANA KARBID, s. r. o. v Hulíně. Třídu S3 prováděl pan Marek Stratil. Žáci se zde přesvědčili o tom, že každá dílna nemusí být špinavá a že všechno, co se ve škole učí, zde uplatní. (Jan Sobek)

Pár metrů od hlavní vrátnice průmyslového areálu se tyčila moderní a architektonicky výrazná budova firmy Pilana Karbid. (Martin Zikos)

Exkurze začala 4. listopadu 2022 okolo půl desáté v zasedací místnosti hulínské Pilany, kde bylo občerstvení, po kterém se rychle slehla zem. Poté byla třída seznámena s historií firmy průvodcem v bílém tričku s šedivými vlasy Markem Stratilem. Průvodce mluvil srozumitelně a hlasitě, takže, když studentům následně ukazoval v bílých prostorech dílny obráběcí stroje, které byly hlasité, byl dobře slyšet. V hale, v níž se nacházely víceosé obráběcí stroje, byla stálá teploty kolem 24 °C, aby se předcházelo nepřesnostem při obrábění. (Adam Jemelka)

Žáci navštívili i vedlejší firmu, která se zabývá výrobou pilových pásů, ty dosahovaly délky i několika kilometrů. (Jan Sobek)

Exkurze skončila na střeše budovy, jež byla netradičně porostlá bylinkami. Tady byla pořízeno společné foto celé třídy. Studentům byla na rozloučenou darována taška s logem firmy a dárkovými předměty v ní. Pak už se jen žáci s paní učitelkou rozloučili s panem Stratilem a okolo 13. hodiny opustili areál Pilany. (Adam Jemelka)

Firma Pilana Karbid zaujala svými čistými a uklizenými prostory, stejně jako velmi ekologickými řešeními stavby a provozu výrobní haly. (Martin Zikos)

Návštěva firmy byla poutavá, protože žáci viděli v praxi to, co se ve škole učí. Možná žáci za pár let navštíví Pilanu znovu, tentokrát jako zaměstnanci. (Adam Jemelka)